Torna

Es celebra la 27a edició dels Jocs Florals Escolars de Barcelona

06/06/2017

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha acollit aquest matí l’acte de lliurament dels premis dels Jocs Florals Escolars de Barcelona d’aquest curs 2016-2017. En el marc de l’acte, que enguany ha estat conduït pel dramaturg i actor Jordi Oriol, s’han donat a conèixer els autors i autores dels 10 treballs guardonats en l'edició d'enguany.

Un any més, el Saló de Cent ha acollit la cerimònia del lliurament de premis als treballs guardonats als Jocs Florals Escolars.

Enguany l’acte ha canviat el seu format tradicional i ha estat presentat pel dramaturg, director i actor Jordi Oriol, acompanyat pel músic Carles Pedragosa. Amb una posada en escena teatralitzada que ha acompanyat, amb música i humor, la lectura dels textos dels nois i noies guardonats.

L'acte ha estat presidit per Laia Ortiz, tinenta d'Alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresidenta del Consorci d'Educació, acompanyada per Miquel Àngel Essomba, comissionat d'Educació i Universitats; Mercè Massa, gerent del Consorci d'Educació, i Lluís Baulenas, director General de Centres Públics del Departament d’Ensenyament.

Durant la segona part de l'acte els 10 autors i autores dels treballs guanyadors han rebut els diplomes de mans de les autoritats.

Els Jocs Florals Escolars de Barcelona són el punt final d’un procés que comença, en una primera fase, amb la participació de l’alumnat en els Jocs Florals del seu centre educatiu. Els treballs seleccionars participen en els Jocs Florals de districte i els escollits, alhora, a la fase final de ciutat que es celebra al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Els textos premiats, que han estat escollits entre els finalistes de totes les escoles de Barcelona que han participat en aquesta 27a edició, representaran a la ciutat en els Jocs Florals de Catalunya que es celebraran el dissabte 17 de juny a l’Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC).

En aquesta edició el jurat dels Jocs Florals Escolars de Barcelona ha estat format per Carme Launer (Escola Tàber), Martí Carandell (Institut Lluís Domènech i Montaner), Mercè Florit (CEE Conxa Espina), Martina Escoda (món literari) i Lourdes Gràcia (Consorci d’Educació de Barcelona).

 

S'incorpora al certamen l'alumnat d'ESO dels centres de formació d'adults

Enguany, com a novetats, s'han reduït les categories del certamen a 10, sense distingir entre poesia i prosa, i s'hi ha incorporat l'alumnat de graduat d’educació secundària obligatòria dels centres de formació d'adults. També s'ha donat la possibilitat a l'alumnat del cicle inicial d’educació primària (categoria A) de presentar, per primera vegada, obres col.lectives fetes per un màxim de tres nois i noies.

 

Conte audiovisual il·lustrat

Per segon any consecutiu, els Jocs Florals Escolars han ofert la categoria de conte audiovisual il·lustrat, adreçada a l'alumnat de primària i de necessitats educatives especials, que el curs passat va ser creada conjuntament amb el responsable del programa de TV3 Una mà de contes. Com a premi, la creació audiovisual guardonada va ser emesa al programa, un cop reelaborada conjuntament amb el seu equip per adaptar-lo al format televisiu.

Com la resta de categories dels Jocs Florals, els contes audiovisuals il·lustrats han participat primer en la fase de districtes, en la qual en van ser seleccionats 16 treballs finalistes, dels quals en van ser triats cinc que es van presentar en una gala als cinemes Verdi el passat 29 de maig. Entre aquests cinc en va sortir el treball guanyador: En Òrbita, de l'alumnat de la classe de 4t de primària de l’Escola Miralletes.

Enguany aquesta categoria s'ha incorporat com a novetat als Jocs Florals Escolars de Catalunya i el treball guanyador hi representarà a la ciutat de Barcelona.

 

Relació de les obres guardonades

 

Cicle inicial de primària: Olors, d’Aleksandra Konnova (Col·legi Miró)

Cicle mitjà de primària: Rufus, d'Oriol Huete Llabrés (Escola IPSI)

Cicle superior de primària: Paraules, de Noa de la Peña Corral (Escola Tàber)

Educació especial de primària: Humanitat+Anèmia Humanèmia de Maria Díaz Camacho (Escola Mestre Morera)

Educació especial de secundària: Un dia en la vida d'un bomber, de Martí Sementer Puig (Centre Fàsia Eixample)

1ri 2n d'ESO: Quartets de poesia, fragments de mi, de Maria Pallàs Barrios (Institut Secretari Coloma)

3ri 4t d'ESO: Haikú al bosc, de Fèlix Frigola González (Institut Jaume Balmes)

Conte audiovisual il.lustrat: En Òrbita, de l'alumnat de la classe de 4tUnd primària de l’Escola Miralletes

Educació secundària postobligatòria: Mentre hi hagi un misteri per a l'home, de Bernat Garcia Adan (Institut Les Corts)

Educació secundària obligatòria dels centres d'educació d'adults: La meva tornada a la lectura, de Jordi Rodulfo Clarós (CFA Montserrat Roig)