En Directe. Música als instituts

El programa “En Directe. Música als instituts” és una iniciativa promoguda pel Consorci d’Educació de Barcelona, dissenyada per garantir l’accés equitatiu a les activitats musicals tant dins com fora de l’horari lectiu. L’objectiu principal és incorporar noves metodologies amb un enfocament competencial a les aules, mitjançant l’acompanyament del professorat especialista en música.

Destinat als centres públics d’educació secundària de Barcelona, aquest programa busca proporcionar a l’alumnat una vivència directa de la pràctica musical i fomentar l’autonomia i motivació, tant a títol individual com en grup. Les activitats es poden fer durant l’horari lectiu però també en activitats extraescolars, amb la finalitat de contribuir, així, a la interrelació entre els joves i a la connexió dels centres educatius amb el seu entorn.

El programa “En Directe” promou la pràctica musical mitjançant la dotació d’instruments musicals als centres i l’acompanyament d’experts en el camp. Els formats de les activitats es dissenyen de manera personalitzada, tenint en compte les necessitats específiques de cada centre.

Per desenvolupar aquest projecte s’ha creat un equip de dinamització que proporciona suport directe al professorat i a la direcció del centre, i garantir que la implementació del programa s’ajusti al projecte educatiu particular de cada institució. Així mateix, es fomenta la participació activa de l’equip directiu i del professorat d’especialitat musical al llarg de tot el procés. El programa ofereix als docents els coneixements, els instruments i les tecnologies necessaris per facilitar una educació musical de qualitat.

En aquest curs 2024-2025 hi estan participant 21 centres educatius.

S'espera que la participació en el programa contribueixi a:

  • Fomentar l’aprenentatge mitjançant la motivació i l’autonomia, així com generar oportunitats que facilitin la continuïtat dels estudis i promoguin trajectòries educatives d’èxit.
  • Millorar la relació de l’alumnat amb el centre educatiu.
  • Proporcionar experiències comunitàries positives i diverses.
  • Introduir noves metodologies per a l’aprenentatge de la música en els centres.
  • Donar suport a activitats de col·laboració i intercanvi de coneixements entre els diversos centres educatius que participen en el projecte.
  • Enfortir el vincle entre les persones i la música, així com amb la cultura, per tal que aquesta esdevingui una eina de creixement personal i comunitari.
  • Oferir a l’alumnat l’oportunitat de formar la seva pròpia banda, compondre cançons, organitzar concerts i, en definitiva, disposar de les eines necessàries per gaudir d’un temps de lleure significatiu que esdevingui un potent mitjà d’expressió i socialització.

Com hi podeu participar?

Els insituts públics de la ciutat de Barcelona hi podeu participar fent la inscripció a la convocatòria unificada de programes, durant el periode corresponent.