Preguntes freqüents sobre les proves d'accés 2024-2025

Ensenyament postobligatoris

Abans del procés de preinscripció

  • 1. Necessito informació sobre les proves d’accés en els ensenyaments postobligatoris i les proves lliures per a l’obtenció de títols i certificats que es convoquen a la ciutat de Barcelona, què puc fer? i, on puc adreçar-me?

    Aquest apartat de preguntes més freqüents (PMF) pretén aclarir els dubtes més habituals respecte a les proves d’accés i les proves lliures, però si necessites més informació sobre els diversos ensenyaments postobligatoris que s’imparteixen a la ciutat de Barcelona, o necessites informació més específica sobre la preinscripció, pots adreçar-te a l’Oficina d’accés a l’FP (Oficina de postobligatoris) del carrer Rosselló 87-89.

    Tanca
  • 2. Què són les proves lliures per a l’obtenció de títols i certificats, i a qui van dirigides?

    Les proves lliures són proves que el Departament d’Educació convoca periòdicament per a l’obtenció de títols i certificats, mitjançant les quals se certifica la superació.

    Tanca
  • 3. Quins tipus de proves lliures per a l’obtenció de títols i certificats hi ha?

    Actualment hi ha proves lliures per obtenir els següents títols o certificats:

    Títols de formació professional

    Són proves per a l'obtenció de determinats títols de tècnic o tècnica i tècnic o tècnica superior de cicles de formació professional. L'objectiu de les proves és que els candidats demostrin que tenen les capacitats, els coneixements i les habilitats suficients per obtenir el títol. Aquestes proves van dirigides a persones que volen obtenir directament el títol d'algun dels cicles de formació professional següents:

    Cicles de grau mitjà

      • Tècnic o tècnica en cures Auxiliars d'Infermeria (LOGSE)
      • Tècnic o tècnica en Emergències Sanitàries (LOE)

    Cicles de grau superior

      • Tècnic o tècnica superior en Educació Infantil (LOE)
      • Tècnic o tècnica superior en Integració Social (LOE)

    Més informació

     

    Certificat de formació instrumental per a les persones adultes

    És una prova que serveix per a l’obtenció del certificat de formació instrumental (CFI), i va dirigida a les persones que tenen com a mínim 18 anys en el moment de fer la prova i que volen obtenir aquest certificat.

    La formació instrumental és una nova oportunitat d’aprenentatge per a les persones adultes perquè proporciona els mitjans per a l’adquisició de les competències, destreses i capacitats que contribueixen a l’actualització de les competències clau, facilitant el desenvolupament i l’autonomia personals i acadèmiques, la integració social i l’accés al món laboral.

    Més informació

     

    Graduat en educació secundària obligatòria (majors de 18 anys)

    El Departament d'Educació convoca aquesta prova amb l'objectiu que l'aspirant demostri que ha assolit els objectius i les competències bàsiques del currículum dels ensenyaments d'educació secundària per a les persones adultes.

    Aquesta prova va dirigida a les persones que tenen com a mínim 18 anys (durant l’any de la prova) i que volen obtenir el graduat en educació secundària obligatòria.

    Més informació

     

    Certificats d'anglès dels nivells intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2, i certificats de català del nivell avançat C2, de les EOI. Convocatòria extraordinària

    Són proves que el Departament d'Educació organitza la convocatòria extraordinària de les proves per obtenir els certificats següents:

    Anglès:

      • Nivell intermedi B1 del Marc Europeu Comú de Referència per a les llengües (MECR)
      • Nivell intermedi B2 del MECR
      • Nivell avançat C1 del MECR
      • Nivell avançat C2 del MECR

    Català:

      • Nivell avançat C2 del MECR

    Més informació

     

    Certificats d'idiomes dels nivells intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2 de les EOI. Convocatòria ordinària

    Són proves que el Departament d'Educació organitza la convocatòria ordinària de les proves per a l'obtenció dels següents certificats de diversos idiomes:

      • Nivell intermedi B1 del Marc europeu comú de referència per a les llengües (MECR)
      • Nivell intermedi B2 del MECR
      • Nivell avançat C1 del MECR
      • Nivell avançat C2 del MECR

    Més informació

     

    Graduat en educació secundària obligatòria (alumnes que no l'han obtingut en finalitzar l'etapa)

    El Departament d’Educació convoca aquesta prova per als alumnes que no han obtingut el títol de graduat en educació secundària obligatòria (ESO) en finalitzar l'etapa.

    L’alumnat es podrà presentar a les proves que el mes de març de cada any organitzen els centres educatius; a cada centre es constitueix una junta d'avaluació formada per professors de quart d'ESO i presidida pel cap d'estudis.

    Més informació

     

    Títol de baccalauréat per als alumnes que han cursat el currículum mixt de batxillerat i baccalauréat

    És una prova dirigida els alumnes de segon curs de currículum mixt de batxillerat i baccalauréat que l'han completat en el curs acadèmic actual i que desitgin fer la prova externa per obtenir el títol de baccalauréat.

    Més informació

    Tanca
  • 4. Què són es proves d’accés, i a qui van dirigides?

    Les proves d’accés són unes proves que es convoquen cada any i permeten accedir a diferents ensenyaments, com ara els cicles de formació professional, d'arts plàstiques i disseny, d'ensenyaments esportius, de música i dansa, d'arts escèniques, etc.

    Per poder presentar-se a les proves, cal tenir uns requisits acadèmics.

    Tanca
  • 5. Quins tipus de proves d’accés hi ha?

    Actualment es poden realitzar proves per accedir als següents ensenyaments:

    Cicles formatius de grau mitjà

    Són proves que permeten l’accés als cicles formatius de grau mitjà dirigides a persones que no tenen el títol de graduat/ada en educació secundària obligatòria (o un altre equivalent per accedir a aquests ensenyaments).

    Hi ha una prova restringida per a l’alumnat que ha cursat programes de formació i inserció (PFI).

    Més informació


    Cicles formatius de grau superior

    Són proves que permeten l’accés als cicles formatius de grau superior dirigides a les persones que hi volen accedir però no tenen el títol de batxillerat (o equivalent a efectes d'accés).

    Més informació

     

    Cicles formatius de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny

    Són proves que permeten l’accés als cicles de grau mitjà d'arts plàstiques i disseny.

    La part comuna de la prova es fa per comprovar que, com a aspirant, pots acreditar prou maduresa en relació amb les competències bàsiques de l'educació secundària obligatòria (ESO).

    La part específica té com a objectiu que puguis demostrar les teves aptituds i els coneixements artístics necessaris per cursar amb profit aquests ensenyaments.

    Més informació


    Cicles formatius de grau superior d’arts plàstiques i disseny

    Són proves que permeten l’accés als cicles de grau superior d'arts plàstiques i disseny.

    La part comuna de la prova es fa per comprovar que pots acreditar prou maduresa en relació amb els objectius del batxillerat.

    La part específica es fa perquè puguis demostrar les teves aptituds i els coneixements artístics necessaris per cursar amb profit aquests ensenyaments.

    Més informació


    Cicles formatius de grau mitjà d’ensenyaments esportius (prova general)

    Són proves que permeten l’accés als cicles de grau mitjà d'ensenyaments esportius per a les persones que no tenen el títol de graduat en educació secundària obligatòria (o un altre d'equivalent a efectes d'accés a aquests ensenyaments).

    Més informació

     

    Cicles formatius de grau superior d’ensenyaments esportius (prova general)

    Són proves que permeten l’accés als cicles de grau superior dels ensenyaments esportius per a les persones que hi volen accedir però no tenen el títol de batxiller (o un altre d'equivalent a efectes de requisits acadèmics d'accés).

    Més informació


    Cicles formatius d’ensenyaments esportius (prova específica)

    Són proves per accedir a determinades especialitats dels ensenyaments esportius, i obtenir un títol de tècnic esportiu i de tècnic esportiu superior.

    En aquestes proves es comprova que els aspirants tenen la condició física i les destreses específiques per cursar aquests ensenyaments amb aprofitament i seguretat. 

    Per poder fer les proves amb seguretat i qualitat, el nombre de persones que es poden inscriure a cada prova s'estableix segons els recursos materials i humans disponibles; la inscripció es cobreix d'acord amb l'ordre de demanda i es tanca quan s'han cobert les disponibilitats màximes de cada centre.

    Més informació


    Cicles de grau mitjà i superior d’arts escèniques (títols propis de la Generalitat de Catalunya)

    Són proves específiques que l’alumnat haurà de superar si vol accedir als estudis d'arts escèniques.

    Són títols propis de la Generalitat de Catalunya, pioners a tot l'Estat i, per aquesta raó, no tenen validesa acadèmica, però sí laboral en l'àmbit de Catalunya.

    Més informació


    Ensenyaments professionals de música i dansa

    Són proves específiques que l’alumnat haurà de superar si vol accedir als ensenyaments professionals de música o dansa.

    Més informació


    Graus en ensenyaments artístics superiors

    Són proves que han de superar les persones que volen accedir als graus en ensenyaments artístics superiors (música, dansa, art dramàtic, conservació i restauració de béns culturals o disseny).

    L'accés a aquests ensenyaments requereix el compliment dels requisits acadèmics (tenir el títol de batxiller, de tècnic superior o acreditar l'accés a la universitat per haver superat les proves d'accés a la universitat per majors de 25 anys) i la superació d'una prova específica d'accés que té per objectiu comprovar que els aspirants tenen els coneixements, les habilitats i les capacitats necessàries per cursar-los amb aprofitament.

    • Han de fer la prova per a aspirants sense el requisit acadèmicles persones que no tenen la titulació necessària per accedir a algun dels graus en ensenyaments artístics superiors.
    • Han de fer les proves específiques d'accésles persones que volen accedir a algun dels graus en ensenyaments artístics superiors (i tenen la titulació necessària per fer-ho) i les persones que han superat la prova per a aspirants sense el requisit acadèmic.

    Més informació

    Tanca
  • 6. Hi ha alguna normativa que reguli la convocatòria de les provés d’accés?

    Sí, cada any el Departament d’Educació publica la normativa per la qual es convoquen les proves d’accés als cicles formatius de formació professional i als cicles formatius d’arts plàstiques i disseny, les proves de caràcter general d’ensenyaments esportius i les proves d’accés a les formacions esportives de nivell 1 i de nivell 3.

    Tanca
  • 7. On es poden aconseguir mostres de les proves?

Cicles formatius de grau mitjà i superior

  • 8. Quins efectes té haver superat la prova d'accés a grau mitjà de formació professional?

    Superar la prova d'accés a grau mitjà de formació professional:

    • Permet l'accés a qualsevol cicle de grau mitjà de formació professional.
    • Substitueix la part comuna de la prova d'accés a grau mitjà d'arts plàstiques i disseny. La substitució comporta traslladar, a la part substituïda, la qualificació obtinguda en la prova superada.
    • Permet l'accés a qualsevol cicle de grau mitjà dels ensenyaments esportius, sempre que es compleixin la resta de requisits d'accés a aquests ensenyaments.
    Tanca
  • 9. Quins efectes té haver superat la prova d'accés a grau superior de formació professional?

    Superar la prova d'accés a grau superior de formació professional:

    1. Permet l'accés a qualsevol cicle de grau mitjà de formació professional.
    2. Substitueix la part comuna de la prova d'accés a grau mitjà o superior d'arts plàstiques i disseny. La substitució comporta traslladar, a la part substituïda, la qualificació obtinguda en la prova superada.
    3. Permet l'accés a qualsevol cicle de grau mitjà d'ensenyaments esportius, sempre que es compleixin la resta de requisits d'accés a aquests ensenyaments;
    4. Substitueix la part comuna de la prova de caràcter general de grau superior d'ensenyaments esportius. La substitució comporta traslladar, a la part substituïda, la qualificació obtinguda en la prova superada.
    Tanca
  • 10. Quins efectes té haver superat la prova d'accés a un determinat cicle formatiu de grau superior de formació professional?

    Superar la prova d'accés a un determinat cicle formatiu de grau superior de formació professional permet l'accés a cicles de grau superior en funció de l'opció que hagi triat l'aspirant.

    Tanca
  • 11. Quins efectes té haver superat la part comuna de la prova d'accés a cicles formatius de grau superior?

    Superar la part comuna de la prova d'accés a cicles formatius de grau superior:

    1. Permet l'accés a qualsevol cicle formatiu de grau mitjà de formació professional.
    2. Substitueix la part comuna de la prova d'accés a grau mitjà o superior d'arts plàstiques i disseny o d'ensenyaments esportius. La substitució comporta traslladar, a la part substituïda, la qualificació obtinguda en la prova superada.
    3. Permet l'accés a qualsevol cicle de grau mitjà dels ensenyaments esportius, sempre que es compleixin la resta de requisits d'accés a aquests ensenyaments.
    Tanca

Cicles formatius de grau mitjà i superior d'arts plàstiques i disseny

Cicles formatius de grau mitjà i superior d'ensenyaments esportius

Tots els cicles formatius

Equivalències