Aquest apartat de preguntes més freqüents (PMF) pretén aclarir els dubtes més habituals respecte a la preinscripció dels ensenyaments postobligatoris, però si necessites més informació sobre els diversos ensenyaments postobligatoris que s’imparteixen a la ciutat de Barcelona, o necessites informació més específica sobre la preinscripció, pots adreçar-te a l’Oficina d’accés a l’FP (Oficina de postobligatoris) del carrer Rosselló 87-89.
TancaPreguntes freqüents sobre la preinscripció i matrícula a cicles formatius d'arts plàstiques i disseny de grau mitjà (CFAM) 2024-2025
Ensenyament postobligatoris
- Abans del procés de preinscripció
- Presentació de sol·licituds
- Llista de puntuació provisional i període de reclamacions
- Llista ordenada o assignacions (entén el criteri d'assignacions)
- Matrícula i llista d'espera
- Després del procés de preinscripció
Abans del procés de preinscripció
-
-
Sí, cal presentar una sol·licitud de preinscripció si vols cursar un cicle formatiu de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny, tot i que estiguis cursant actualment un altre cicle o qualsevol altre ensenyament al mateix centre.
Tanca -
Pots disposar de tota la informació que necessites sobre l'oferta de centres on podràs cursar aquests estudis, els requisits d'accés, els continguts, les sortides professionals, etc.. en aquests espais web:
Consorci d'Educació de Barcelona
Departament d'Educació
Tanca -
Actualment no existeix oferta de centres concertats que ofereixin cicles d’arts plàstiques i disseny a la ciutat de Barcelona.
Tanca -
Existeix una doble titulació on es pot cursar simultàniament un cicle de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny i un batxillerat d’arts, però a la ciutat de Barcelona actualment no hi ha cap centre públic o concertat que ofereixi aquesta doble titulació.
Tanca -
7. Què necessito per accedir a un CFAM?
Es pot accedir a un cicle formatiu de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny (CFAM) de tres maneres diferents:
- Accés directe
Hi poden accedir directament les persones que tenen algun dels títols o acreditacions següents:
- Títol de tècnic o tècnica o de tècnic o tècnica superior d'arts plàstiques i disseny.
- Títol de tècnic o tècnica de formació professional d'una família equivalent a una d'arts plàstiques i disseny a efectes de la prova d'accés.
- Títol i acreditació que permeti l'exempció de la prova específica de grau superior.
- Certificat de superació amb aprofitament dels cursos comuns d'arts aplicades i oficis artístics (plans d'estudis establerts els anys 1963, 1984 o 1986).
- Resolució d'exempció reconeguda per la Direcció General de Formació Professional.
- Accés als cicles de grau mitjà amb prova específica d'accés
Per accedir-hi, han de realitzar la part específica de la prova d'accés les persones que:
- tenen un títol de graduat o graduat en ESO o equivalents, establerts legalment;
- han superat la prova d'accés a grau mitjà de formació professional.
Si s'està cursant l'últim curs d'algun dels títols que donen accés als cicles formatius d'arts plàstiques i disseny i encara no es disposa de les qualificacions corresponents, es pot fer la inscripció a la prova específica i presentar-s'hi. Posteriorment, durant el procés de matrícula al centre, cal acreditar que s'ha obtingut la titulació acadèmica.
- Persones sense requisits acadèmics
Les persones que no tenen cap dels títols o acreditacions que es recullen en els apartats anteriors, poden accedir als cicles d'arts plàstiques i disseny de grau mitjà si superen la part comuna i la part específica de la prova d'accés de grau mitjà; per poder-la fer han de tenir 17 anys complerts o bé complir-los el mateix any de la prova.
IMPORTANT:
L'alumnat que no té accés directe ha de fer la inscripció a la prova d'accés (comuna i/o específica). Aquestes proves d'accés tenen un calendari independent del calendari de preinscripció i matrícula al centre.
Recorda que: La superació de les proves d’accés no impliquen que s’hagi fet una preinscripció o matrícula en un centre.
Tanca -
L’oferta educativa dels centres educatius es podrà consultar en línia al web del Departament d’Educació al mapa escolar de Catalunya. Per fer la consulta hauràs de seleccionar “Cerca avançada” i “Arts plàstiques i disseny”, on podràs seleccionar els cicles de la teva preferència.
Tanca -
9. Quan podré presentar la sol·licitud de preinscripció per cursar un CFAM?
Les dates de presentació de les sol·licituds de preinscripció per als CFAM les podràs consultar a la pàgina web de preinscripcions del Departament d’Educació.
IMPORTANT:
Has de tenir en compte que no es permeten presentar sol·licituds fora de termini. Si et trobes en aquest cas, hauràs d’esperar a la finalització de tot el procés de preinscripció, per trobar una plaça vacant en algun centre que en disposi d’una.
Només es podrà presentar una sol·licitud de preinscripció per alumne/a. La presentació de més d’una sol·licitud comportarà duplicitat i la invalidació dels drets de prioritat que puguis tenir. A la teva sol·licitud podràs posar els centres, cicles i torns per ordre de preferència.
+ info
Tanca -
10. Puc presentar una sol·licitud per cursar simultàniament un CFAM i batxillerat d’arts?
No, a Barcelona no hi ha cap centre actualment que permeti cursar simultàniament aquesta doble titulació.
Tanca -
11. Qui són els alumnes amb necessitats especials (NEE tipus A)?
Els alumnes amb necessitats educatives especials (NEE tipus A), són els alumnes amb retard en el desenvolupament, discapacitat, trastorn de l'espectre autista, trastorn greu de la conducta, trastorn mental greu o malalties degeneratives greus i minoritàries
Tanca -
No, però en els ensenyaments artístics i a la ciutat de Barcelona, la gerenta del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) pot establir, un cop valorats els casos i en els centres on sigui convenient, un increment de ràtio per atendre alumnes amb necessitats educatives especials que vulguin cursar aquests ensenyaments i compleixin els requisits establerts per cursar-los.
Tanca -
No, la normativa no estableix cap reserva de places per aquest alumnat i s’assignaran com alumnat ordinari.
Tanca -
14. Com s’acredita que un alumne/a és NEE A?
Només es tindrà en compte la següent documentació per al reconeixement d’alumnat NEE A:
- Certificat de discapacitat igual o superior al 33%, emès pel Departament de Benestar i Família.
- Dictamen de reconeixement de necessitats educatives especials, emès per un Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP).
- Certificat, emès per un EAP, on s'indiqui que a l’alumne o alumna se li va emetre en el seu moment un dictamen de reconeixement de necessitats educatives especials.
- Certificat on s'indica que s’està elaborant per a l’alumne o alumna un dictamen de reconeixement de necessitats educatives especials, emès per un EAP.
Presentació de sol·licituds
-
15. Com puc presentar la sol·licitud de preinscripció?
Hi ha dues maneres:
- La millor opció per presentar la sol·licitud a qualsevol modalitat del batxillerat és mitjançant la sol·licitud electrònica, a través del formulari electrònic disponible a través del web del Departament d’Educació.
Per poder utilitzar aquest formulari, el tutor/a legal (si l'alumne/a és menor d'edat o no fa els 18 anys durant l'any en què es presenta la sol·licitud) o l'alumne/a (major d'edat o que fa els 18 anys durant aquest any) s'ha d'identificar mitjançant un certificat digital, com ara el DNI electrònic o el sistema alternatiu d'identificació IdCAT Mòbil.
- En cas de no poder fer servir la sol·licitud electrònica es pot fer servir el formulari en suport informàtic també disponible al web del Departament d’Educació. En aquest cas serà necessari adjuntar més documentació a la sol·licitud.
MOLT IMPORTANT: Després d’omplir i adjuntar la sol·licitud recorda enviar la sol·licitud, si omples el formulari i adjuntes la documentació, però no l’envies no participaràs al procés de preinscripció, tot i que se t’hagi assignat un número de preinscripció.
Tanca -
A la ciutat de Barcelona, les famílies o l’alumnat que tingueu dificultats per fer la preinscripció o no disposeu dels mitjans necessaris, podeu demanar ajuda a través de l’oficina d’accés a la formació professional (oficina de postobligatoris) situada al carrer Rosselló 87-89 on us donaran suport en el procés de preinscripció.
Tanca -
17. Quants centres, cicles i torns puc afegir a la sol·licitud de preinscripció?
A la sol·licitud de preinscripció has d’especificar la llista de centres, cicles i torns ordenats per ordre de preferència. Pots afegir fins a un màxim de deu opcions.
És molt important que relacionis el màxim nombre d’opcions possibles a la teva sol·licitud per tal de garantir què se t’assigni un centre.
Recorda que només romandràs en la llista d’espera del centre que hagis indicat com a primera opció.
Tanca -
18. Quines qüestions importants has de tenir en compte a l’hora d’omplir la sol·licitud?
Hi ha diferents qüestions a tenir en compte per reduir incidències en les sol·licituds:
- Assegura’t d’enviar la teva sol·licitud quan acabis d’omplir la sol·licitud. Això que sembla tan obvi, és una de les incidències més habituals que comporta molts maldecaps per l’usuari/ària.
Si no envies la sol·licitud, no participaràs en el procés de preinscripció i hauràs d’esperar que finalitzi tot el procés per trobar algun centre i cicle que disposi de places vacants.
Després d’omplir i adjuntar els documents a la sol·licitud, trobaràs un botó per finalitzar i enviar la teva sol·licitud. Amb posterioritat, el sistema de preinscripcions enviarà un resguard en format PDF de la sol·licitud de dues pàgines al correu electrònic informat a la sol·licitud.
MOLT IMPORTANT:
Si no reps aquest resguard PDF significa que no vas enviar la teva sol·licitud de preinscripció correctament, i hauràs de tornar a fer el tràmit de nou.
- Selecciona correctament el curs (nivell) al qual vols accedir a la teva sol·licitud de preinscripció. Les persones que inicien un estudi han de seleccionar 1r curs o nivell.
Aquesta també és una altra de les incidències més importants que arriben als centres i al CEB.
Si et vas adonar de l’error i encara és vigent el període de presentació de preinscripcions, pots tornar a entrar a la teva sol·licitud i fer la modificació. En cas contrari, hauràs de presentar una reclamació, tal com estableix a la seva pàgina web el Departament d’Educació, i el centre demanat en primera opció farà la rectificació.
- Posa especial atenció a l’hora de seleccionar la nacionalitat i facilitar el document d’identitat, en el cas de presentació de sol·licituds en suport informàtic. Aquest és un problema que afecta l’alumnat que va néixer a l’estranger, però té nacionalitat espanyola o doble nacionalitat.
En alguns casos es va detectar que alguns alumnes van néixer en un altre país i s’indica que té nacionalitat d’aquell país, afegint com a document identificatiu el DNI.
També comporta problemes de validacions informar que es té nacionalitat espanyola i afegir un NIE.
En aquests casos és molt possible que l’alumnat no surti a la llista de puntuació provisional i serà necessari presentar una reclamació per resoldre aquest problema, ja que el sistema no podrà validar automàticament aquestes sol·licituds per incoherències a informació facilitada.
Tanca -
No necessàriament, quan es comença el tràmit el sistema del Departament d’Educació assigna un número PRE24-25 amb 8 números més.
Per saber amb certesa que la teva sol·licitud s’ha enviat i participarà en el procés de preinscripció, no bastarà només amb aquest número. Poc després de fer l’enviament de la sol·licitud, hauràs rebut al correu electrònic informat en aquesta un resguard en format PDF de dues o tres pàgines, que contendrà entre altres dades, la informació de la persona que presenta la sol·licitud, les dades de l’alumne/a, els centres sol·licitats per ordre de preferència, els criteris al·legats i altres informacions.
Si no reps aquest resguard PDF significa que no vas enviar la teva preinscripció correctament i hauràs de tornar a fer tot el tràmit de nou.
Has de tenir en compte que no serà immediat l’enviament del resguard PDF, hauràs d’esperar un temps per confirmar que la teva sol·licitud l’ha rebut el sistema de preinscripcions.
Tanca -
20. S’ha de fer constar el número identificador de l’alumne en la preinscripció?
Dependrà dels següents casos:
- No serà necessari, en el cas d’alumnat que fins ara no ha estat escolaritzat a Catalunya o ho ha estat però abans del curs 2016-2017.
- Sí que serà necessari, i és obligatori en el cas que l’alumne hagi estat escolaritzat a Catalunya a partir del curs 2016-2017 en qualsevol ensenyament obligatori, batxillerat o cicles formatius de formació professional o d'arts plàstiques i disseny.
-
21. Com puc consultar l’identificador de l’alumne/a del registre d’alumnes RALC?
La direcció del centre on estiguis estudiant actualment et podrà facilitar el número identificador de l’alumne/a.
També es pot obtenir de manera immediata a través d’una aplicació en línia de consulta del Departament d’Educació (en aquest cas, caldrà que disposis d’algun sistema d’identificació digital i ser major d’edat o tutor/a legal de l’alumne/a).
Tanca -
22. Es pot presentar més d'una sol·licitud de preinscripció?
No, per a batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i superior i cicles de grau mitjà i superior d’arts plàstiques i disseny, la presentació de més d’una sol·licitud per accedir a ensenyaments inclosos en un mateix procediment de preinscripció comporta la invalidació dels drets de prioritat que puguin correspondre.
No es considera que hi hagi una doble sol·licitud o duplicitat en el cas que un alumne/a sol·liciti alhora plaça en ensenyaments no inclosos en el mateix procediment (per exemple, a batxillerat i a cicles formatius). Cada procediment compta com un procés de preinscripció diferent.
Tanca -
Si necessites afegir, treure o modificar l’ordre dels centres a la sol·licitud, afegir cicles o torns, corregir el curs (nivell), o si necessites aportar algun document només, ho podràs fer dintre del període de presentació de preinscripcions. Fora d’aquest període no es podrà modificar o aportar res.
Per poder fer modificacions o aportar algun document hauràs d’adreçar-te a la pàgina web del Departament. La modificació de la sol·licitud dependrà de com la vas presentar al seu moment, amb sol·licitud electrònica o en suport informàtic.
Si t’has equivocat en el curs (nivell) o necessites aportar algun certificat de notes o d’homologacions, podràs presentar una reclamació al seu moment perquè es pugui esmenar. En el període de reclamacions no es podran demanar canvis dels centres en l’ordre de preferència, afegir-ne o treure’n alguns d’aquests, ni fer cap modificació o afegit de cicles o torns.
Tanca -
24. Es pot presentar una sol·licitud si l’alumne no té cap document identificatiu?
No, per poder presentar una preinscripció és necessari algun document que pugui identificar a l’alumne/a.
Tanca -
25. Per què és important seleccionar correctament la via d’accés a la sol·licitud?
El fet de seleccionar correctament aquesta via permet la importació o recuperació de la teva nota de les bases de dades del Departament d’Educació. Una vegada importada s’afegirà a la teva sol·licitud de preinscripció.
El seleccionar una via incorrecta dels teus estudis a la preinscripció tindrà dos efectes importants:
- No s’importaran les notes de les bases de dades del Departament d’Educació i, serà imprescindible que presentis una reclamació durant aquest període, on hauràs d’aportar un certificat de notes vàlid.
En el cas que no presentis una reclamació, no tindràs nota i no se t’assignarà plaça a cap centre i cicle.
- En el cas que la via no sigui correcta i accedeixis a una plaça per preinscripció, a l’hora de formalitzar la matrícula el centre no podrà matricular-te, perquè no es compleixen els requisits d’assignació d’aquesta plaça.
-
26. Què són les vies d’accés i per a que serveixen?
La via d’accés permet accedir a un CFAM depenent dels estudis cursats o les proves realitzades actualment o anteriorment a l’inici del procés de preinscripció.
Informar de la via d’accés és un requisit obligatori per poder participar en aquest procés.
Abans de seleccionar una via has de tenir clar que els estudis o proves realitzades corresponen amb aquesta via. El fet d’equivocar-se i assolir una plaça per una via equivocada farà que s’invalidi l’assignació.
Tanca -
27. Quantes vies d’accés hi ha als CFAM, i com sé quina via he de seleccionar?
Hi ha 2 vies d’accés als CFGM, depenent dels estudis o proves realitzades:
- Via 1: Per aquesta via podran accedir les persones que no tenen els requisits acadèmics i que hauran de fer la part comuna i part específica de la prova d’accés.
- Via 2: Per aquesta via podran accedir les persones que tenen accés directe o que només han de fer la part específica de la prova d’accés per tenir els requisits acadèmics.
-
28. Com s’assignaran les places als cicles i torns?
El Departament d’Educació assignarà les places dels cicles de la següent manera:
- A la Via 1 s’assignarà el 20% de les places (persones que no tenen els requisits acadèmics i han de fer la part comuna i específica de les proves d’accés).
- A la Via 2 s’assignarà el 80% de les places (persones que tenen accés directe o que només han de fer la part específica de les proves d’accés).
-
En el cas que les proves d'accés s'hagin superat en convocatòries d'aquestes proves de la Generalitat de Catalunya a partir de l'any 2011, no cal adjuntar el certificat de superació de la prova. La qualificació de la prova d'accés s'obté de l'aplicació informàtica de gestió de proves del Departament d'Educació.
Tanca -
Podràs accedir a un CFAM per la via 2 (per a les persones amb els requisits acadèmics que permeten l’accés directe o que només han de fer la part específica de la prova d’accés).
Tanca -
31. Què passa una vegada s’ha presentat la sol·licitud de preinscripció?
Una vegada finalitzada i enviada la sol·licitud, la família o l’alumnat major d’edat rebrà un resguard de la sol·licitud en format PDF de dues pàgines per correu electrònic. En aquest resguard, s'indicarà si és necessari presentar documentació addicional.
Amb el codi de la preinscripció del tipus PRE24-25XXXXXX i el número d’identificació del tutor/a o de l’alumne/a major d’edat, podreu accedir a la vostra sol·licitud. Igualment, podreu modificar la selecció de centres mentre duri el període de presentació de sol·licituds.
Els resultats de la preinscripció els publicaran els centres triats com a primera opció. També es podran consultar a la web del Departament d’Educació a través de la consulta individual.
Tanca -
No, si has de fer la prova específica per accedir a un CFAM hauràs de fer la inscripció a la convocatòria ordinària de la part específica, ja que només amb aquesta convocatòria es podran incorporar les teves notes a la sol·licitud de preinscripció.
Tanca -
Hauràs d’aportar una còpia del BOE on es publica aquesta condició de l'alumne/a, i que en tot cas ha de tenir una antiguitat inferior als 5 anys (o 7 anys en el cas de medallistes olímpics o paralímpics) o un certificat del Consell Català de l'Esport que acredita la condició d'esportista d'alt rendiment de l'alumne/a
Tanca
Llista de puntuació provisional i període de reclamacions
-
34. Com s’ordenen les sol·licituds a la llista de puntuació provisional?
Les sol·licituds de preinscripció a un cicle d'arts plàstiques i disseny de grau mitjà s'ordenen segons la qualificació de la prova d'accés o la qualificació mitjana de l'expedient acadèmic dels estudis que donen dret a l'exempció de la prova d'accés o l'accés directe.
MOLT IMPORTANT:
Si no es va recuperar la nota de les bases de dades del Departament d’Educació i no es va presentar una reclamació aportant la qualificació acreditativa dins els terminis establerts, la sol·licitud no s'assigna.
Tanca -
35. No surto a la llista de puntuació provisional, què pot haver passat, i que puc fer?
Els motius pels quals un alumne/a no surti a la llista de puntuació provisional poden ser per dos motius:
1. Que el centre de primera opció no hagi validat la teva preinscripció per algun motiu justificat.
Què puc fer?:
- Si vas rebre el resguard PDF de dues o tres pàgines al correu electrònic informat a la sol·licitud i justificatiu d’haver enviat la sol·licitud de preinscripció, i no surts en aquest llistat, pots posar-te en contacte amb el centre demanat en primera opció, que és el que gestionarà les sol·licituds de preinscripció.
Si va haver-hi algun error o si es va produir alguna incidència amb la teva sol·licitud, presenta una reclamació seguint les indicacions del web de preinscripcions del Departament d’Educació. Aquesta reclamació la rebrà el centre demanat en primera opció a la sol·licitud i la gestionarà.
Si s’accepta la reclamació sortiràs a la llista amb la puntuació resolta les reclamacions. En cas contrari no podràs continuar en el procés de preinscripció.
2. Que el centre de primera opció no hagi rebut la teva sol·licitud.
Què puc fer?:
- Si NO vas rebre el resguard PDF de dues o tres pàgines al correu electrònic informat a la sol·licitud i justificatiu d’haver enviat la sol·licitud de preinscripció, no podràs fer res, ja que significarà que no vas enviar realment la teva sol·licitud de preinscripció.
En aquest cas quedaràs fora del procés de preinscripció i hauràs d’esperar que finalitzi tota la preinscripció per trobar plaça en algun centre que disposi de places vacants.
HAS DE TENIR EN COMPTE QUE:
El fet de tenir un número de preinscripció, del tipus PRE24-25XXXXXX no significa que hagis enviat realment una sol·licitud de preinscripció. El sistema una vegada que comença a omplir-se el formulari de la sol·licitud assigna de manera automàtica un número.
Per saber de manera efectiva que participes en un procés de preinscripció, has d’haver rebut al correu electrònic informat a la sol·licitud, el resguard PDF de dues pàgines on apareixen totes les dades que vas introduir en aquesta.
Tanca -
Si no apareix reflectida la puntuació perquè:
- no s’ha importat correctament la nota
- el certificat de notes, en el cas d’haver-lo adjuntat a la sol·licitud, no s’ha tingut en compte
Hauràs de presentar una reclamació seguint les indicacions del web de preinscripcions del Departament d’Educació. Aquesta reclamació la rebrà el centre demanat en primera opció a la sol·licitud i la gestionarà.
Si s’accepta la reclamació, podràs veure la puntuació quan es publiqui la llista de puntuació provisional resolta les reclamacions.
RECORDA QUE:
Tota la documentació que s’aporti ha de ser vàlida i vigent. Una vegada publicada la llista de puntuació provisional no es tornaran a publicar amb les esmenes de les reclamacions. El resultat de les reclamacions es veuran publicades en la “llista amb la puntuació després de les reclamacions”.
Tanca -
37. Per què no s’ha recuperat o importat la meva nota? (motius pels quals no s’ha pogut recuperar)
ATENCIÓ:
Durant el procés de preinscripció només es realitzarà una única recuperació de notes de les bases de dades del Departament d’Educació.
Si no es recuperen, i no presentes una reclamació, participaràs a la preinscripció sense cap nota (nota 0), motiu pel qual no se t’assignarà plaça.
Hi ha diversos motius pels quals no es poden recuperar correctament les notes.
El motiu principal i més important és, perquè la via que has posat a la sol·licitud no correspon amb els estudis realitzats actualment o en els darrers anys.
Altres motius pels quals no s’han pogut importar o no s’importaran les notes i, per tant, hauràs de aportar un certificat de notes vàlid durant el període de reclamacions:
- Quan no s’hagi registrat correctament la nota dels teus estudis actuals per algun tipus d’incidència.
- Quan el teu centre actual hagi informat de la teva nota amb data posterior a la de la recuperació de notes en la preinscripció.
- Quan hagis superat la prova d’accés abans de l’any 2011.
-
No, El Departament d’Educació només permet el període establert a la normativa i que es pot consultar al seu web de preinscripcions per presentar una reclamació
Tanca -
No, només es podrà modificar el curs (nivell) i la via d’accés si et vas equivocar.
Tanca -
Sí, aquest és un dels pocs motius pels quals és permesa una esmena a la sol·licitud.
Tanca -
Les notes només s’importen una vegada de les bases de dades del Departament d’Educació, per tant, serà imprescindible que es presenti una reclamació i s’aporti un certificat de notes vàlid.
Tanca -
42. Com presento una reclamació?
Amb posterioritat a la publicació de la llista amb la puntuació provisional o la seva consulta individual es podrà presentar una reclamació en cas de desacord amb la puntuació obtinguda, durant un període de temps limitat.
La reclamació es presentarà dins el termini i en la forma escaient segons tal com s’explica al web de preinscripcions del Departament d’Educació.
És important que la reclamació es presenti en funció del tipus de sol·licitud de preinscripció que es va utilitzar en el moment de realitzar-la (sol·licitud electrònica o sol·licitud en suport informàtic).
Tanca -
43. Com puc saber el resultat de la meva reclamació?
En el moment de la publicació de la llista amb la puntuació després de les reclamacions podràs comprovar si la teva reclamació s’ha admès mitjançant la consulta del resultat final a la puntuació del barem: si s’ha modificat el curs, validat la documentació, etc.
Per tenir una informació més acurada i directa, sempre és aconsellable la consulta individual en línia que podràs realitzar a través de la pàgina web del Departament.
En cas que vulguis consultar les teves dades del barem en relació amb la resta de persones que han triat el mateix centre en primera opció, hauràs de consultar les llistes que els centres publiquen al seu web o al taulell d’anuncis d’aquests.
Si consultes les llistes als centres o al seu web veuràs que apareixeran anonimitzades, és a dir, codificades amb dues lletres del nom, dues lletres del primer cognom i dues lletres del segon cognom (per exemple, si l’alumne/a s’anomena Jordi López Pons, apareixerà com JoLoPo).
També veuràs que els codis de les sol·licituds no apareixen complets, apareixeran alguns caràcters amb les lletres X.
.
Tanca -
44. Qui rep i gestiona la meva reclamació?
Les reclamacions es presenten al Departament d’Educació i el sistema de preinscripcions les envia al centre demanat en primera opció, que les rep, gestiona i posteriorment els centres publiquen, al centre i al seu web, les llistes amb el resultat d’aquestes.
Recorda que també pots fer la consulta individual, on només podràs consultar les teves dades, però no la d’altre alumnat.
Tanca
Llista ordenada o assignacions (entén el criteri d'assignacions)
-
45. Què és l’Oferta Inicial i l’Oferta Final a la preinscripció?
L’Oferta Inicial són les places que els centres ofereixen a l’alumnat per cursar estudis en un centre determinat i per un cicle, curs (nivell) i torn concret.
Durant el procés de preinscripció pot ser que hi hagi modificacions en aquesta oferta per diferents motius (variació en la previsió de l’alumnat repetidor de curs, baixes, etc.), això fa que aquestes places puguin variar. En aquest cas l’Oferta Final reflecteix les places que finalment s’assignaran a l’alumnat.
Els centres educatius quan arribi el moment publicaran les places de l’Oferta Inicial i Final al seu web o taulell d’anuncis.
Tanca -
46. Què és la llista ordenada?
La llista ordenada serveix per prioritzar l’ordre en què s’assignaran les places als centres educatius. En aquest llista es té en compte la baremació de la nota, la via d’accés i el número de desempat del sorteig.
Tanca -
47. Perquè a la llista ordenada pot aparèixer alumnat per davant meu amb menys puntuació?
A la llista ordenada apareixen els alumnes segons la via d’accés, la nota i el número de desempat.
Recorda que en aquesta llista poden aparèixer sol·licituds empatades a punts a la mateixa via i que estaran ordenades pel número de desempat del sorteig que es va celebrar dies abans.
Tanca -
48. L’ordre de la llista ordenada em permetrà saber si tindré plaça en un centre?
No exactament. Si et dels primers de la llista en cadascuna de les vies tens moltes possibilitats d’obtenir plaça al centre demanat en primera opció, però has de tenir en compte que l’oferta de places dels centres pot variar, ja que entre altres motius el centre pot tenir més alumnat repetidor que faci que l’oferta de places a la preinscripció es vegi alterada.
Quan es publiqui l’Oferta Final podràs saber les places que finalment s’assignaran a l’alumnat procedent de preinscripció.
A partir d’aquesta llista ordenada i depenent de l’oferta final en cada centre, cicle i torn, s’assignaran les places tenint en compte també els percentatges de places que els hi correspondrà per normativa a cadascuna de les vies d’accés.
Tanca -
En els estudis postobligatoris no universitaris, excepte per als CFGM i CFGS, preval especialment l'elecció del primer centre demanat a la sol·licitud de preinscripció.
En el cas de les altres opcions demanades a la sol·licitud, si hi ha moltes persones que les van seleccionar en primer lloc, s'ocuparan abans per aquest alumnat, tot i que tinguin menys nota que la teva. En el cas que aquests centres no tinguin molta demanada s’ompliran amb les segones, terceres o quartes opcions.
També has de tenir en compte que pot haver alumnat que segueix programes esportius d’alt rendiment o són esportistes d’alt nivell. Aquest alumnat, que habitualment són molt pocs, tenen prioritat a les assignacions, tot i tenir una nota inferior a la teva.
Una altra qüestió rellevant que hauràs de tenir en compte és, que si vas demanar un cicle en només un dels torns que ofereix un centre, si s’assignen totes les places del torn que vas triar i hi ha places que no s’han assignat a l’altre torn i que no vas demanar, no tindràs cap opció a accedir a aquestes places, ja que no les vas demanar explícitament a la sol·licitud de preinscripció.
Tanca -
50. He rebut una assignació de plaça en un centre, que he de fer ara?
Una vegada s’hagin assignat les places als centres s’ha de procedir a formalitzar la matrícula en les dates que indica el calendari de preinscripcions. Pots consultar les dates de matrícula en la pàgina web del Departament d’Educació.
MOLT IMPORTANT:
Els alumnes que no formalitzen la matrícula en el període establert es considera que renuncien a la plaça adjudicada.
Tanca
Matrícula i llista d'espera
-
51. Quan es fa la matrícula en una preinscripció?
Cada procés de preinscripció té unes dates diferents de matrícula. En cas d’haver presentat una sol·licitud de preinscripció i rebre una assignació pots consultar les dates de matrícula per a cada ensenyament al web del Departament d’Educació.
Tanca -
52. Si no em matriculo al centre que m’han assignat puc perdre la plaça?
Sí, segons la normativa els alumnes que no formalitzen la matrícula en el període establert es considera que renuncien a la plaça adjudicada.
Tanca -
53. Què és la llista d’espera?
Si el centre, cicle i torn que es va demanar en primera opció ha tingut més demanda que places es van oferir a la preinscripció, durant un període de temps limitat els alumnes que no van rebre assignació, o que la va rebre a la segona, tercera o altra opció quedaran en llista d’espera d’aquest centre, cicle i torn. Aquesta llista es publicarà ordenada.
En el cas que algun alumne/a hagi rebut una assignació en aquest centre i no es matriculi, o s’hagin produït baixes del seu alumnat, es generaran vacants que poden ser ocupada per les persones que estan a la llista d’espera. En aquests casos els centres oferirà a l’alumnat de la llista d’espera aquestes places, per ordre de puntuació i número de desempat.
En el cas que alumnat que hagi rebut una assignació a la segona, tercera o una altra opció i s’hagi matriculat, però se li ofereixi una plaça per llista d’espera, podrà donar-se de baixa al centre assignat i matricular-se al centre de primera opció en el que estava en llista d’espera
Tanca -
54. Pots els centres tenen llista d’espera?
No, només els centres que tinguin més demanda que places es van oferir a la preinscripció tindran llista d’espera.
-
L’alumnat que va rebre una assignació en un centre, cicle i torn diferent de la primera opció també estarà inclòs en la llista d’espera del centre de primera opció, si en disposa.
En el cas que aquest alumnat s’hagi matriculat al centre assignat, però se li ofereixi una plaça per llista d’espera, podrà donar-se de baixa al centre assignat i matricular-se al centre de primera opció en el que estava en llista d’espera.
-
Si s’han generat vacants perquè un cicle d’un centre ha tingut poca demanda, o perquè un cop s’ha gestionat la llista d’espera encara té places, el centre pot establir d'acord amb la convocatòria extraordinària de la prova específica d'accés, un termini extraordinari de preinscripció i matricula. Les sol·licituds es presenten en paper al centre on es vol accedir.
-
En aquest cas tu decideixes, pots triar entre no acceptar aquesta plaça i quedar-te al centre on vas rebre l’assignació o, si vols la plaça que t’han ofert per llista d’espera, hauràs de confirmar que la vols i formalitzar la matrícula. Al centre on vas matricular-te per assignació hauràs de formalitzar la baixa.
ATENCIÓ:
No et donis de baixa al centre que et van assignar abans de confirmar que vols la plaça que t’han ofert per llista d’espera.
Després del procés de preinscripció
-
En aquests casos encara es podrà cursar un CFAM als centres, cicles i torns que disposin de places vacants.
Per tenir més informació, orientació, resoldre els teus dubtes o saber quins centres disposen de places vacants pot adreçar-te a l’Oficina d’accés a l’FP (Oficina de postobligatoris) del carrer Rosselló 87-89. En aquesta oficina d’atenció també et donaran informació sobre qualsevol ensenyament de postobligatoris.