Agenda

Torna

Del currículum competencial a la transformació educativa

13/03/2018 Jornada

N’hi ha prou amb canviar el currículum perquè canviï l’aprenentatge dels infants a l’escola? Quins altres canvis són necessaris? I què els pot fer possibles?

Dra. Mmantsetsa Marope, directora de l’International Bureau of Education (UNESCO)

La transformació educativa que a Catalunya promouen docents, xarxes col·laboratives, entitats i institucions, repensa el propòsit educatiu des de l’actualització del currículum competencial, i en conseqüència la manera com s’aprèn, què i com s’avalua, i el rol i la formació dels docents.

Aquestes iniciatives entomen la crida de la UNESCO a “repensar el propòsit de l’educació i l’organització de l’aprenentatge”, com ho fa també la nova iniciativa de l’International Bureau of Education (IBE), la branca acadèmica de la UNESCO que promou que els sistemes educatius adoptin currículums competencials transformant l’experiència d’aprenentatge dels infants per donar resposta als grans reptes globals.

En aquest sentit, la Directora de l’IBE-UNESCO, Dra Mmantsetsa Marope, plantejarà a Barcelona la importància d’aquesta transformació en una jornada organitzada de manera conjunta per institucions públiques i entitats de la societat civil. “L’element més important del canvi educatiu no és només respondre al context, sinó generar persones que aprenguin com canviar el context per millorar-lo”, afirma Marope.

L’objectiu de la transformació educativa és tan gran, que tan sols el treball complementari de xarxes i agents diversos en una mateixa direcció el pot fer possible. Per això, la jornada vol debatre també, d’una banda, les fites a superar per passar del currículum competencial a una veritable personalització de l’aprenentatge, a una escola inclusiva i orientadora i a una avaluació que possibiliti aprendre a aprendre. I d’una altra, mostrar la rellevància i complementarietat en el treball per la transformació educativa de les diverses xarxes existents com a motor de canvi col•laboratiu entre docents i centres, arrelats al territori.

La Dra. Mmantsetsa Marope és la directora de l'International Bureau of Education (UNESCO) des de l'any 2014. En la darrera dècada ha tingut diverses responsabilitats a la UNESCO, entre els quals destaca la seva posició com a directora de la Divisió d’Educació i Aprenentatge i de Desenvolupament de Competències.

Programa (provisional)

9.15 h. Presentació de la Jornada.

9.30 h Conferència de la Dra. Mmantsetsa Marope, directora de l’International Bureau of Education (UNESCO): “El futur del currículum: transformant l’ensenyament, l’aprenentatge i l’avaluació”

Conversa amb Alfons Cornella, fundador de l'Institute of Next

10.45 h. Pausa

11.15 h. Reptes per possibilitar un aprenentatge rellevant i amb sentit per a tothom. 

Coral Regí, directora de l’Escola Virolai; Xavier Chavarría, inspector en cap de Barcelona; Cèsar Coll, catedràtic de Psicologia de l’Educació de la UB; Marina Subirats*, sociòloga i exregidora d’Educació (moderadora)

12.00 h. El treball en xarxa per la transformació educativa

Xarxa de Competències Bàsiques, Escola Nova 21, Xarxes per al Canvi, Xarxa d’orientació, Educació 360, Xarxa Territorial d’Educació Infantil de Catalunya 0-6*, Secretariat d’Escola Rural*, Xarxa d’Acords de Coresponsabilitat del Vallès

13.30 h. Conclusions de la jornada, i cloenda amb el M.H. Sr. Roger Torrent*, president del Parlament.

* Pendents de confirmació

Característiques de la sessió:

  • Servei de traducció simultània.
  • Entrada lliure i aforament limitat.
  • També es pot seguir l'acte en directe! Segueix el debat en directe a través de la web del Centre UNESCO de Catalunya, la de la Fundació Jaume Bofill i per twitter #TransformacióEducativa
  • Inscripció presencial
  • Enllaç per a l’streaming
Organitza UnescoCAT, Fundació Jaume Bofill, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Associació de Mestres Rosa Sensat, Departament d’Ensenyament, Consorci d’Educació de Barcelona, Diputació de Barcelona i l Bureau of Education (UNESCO)
Horari 9.15 a 14 h
Lloc Auditori del CosmoCaixa
Més informació Més informació
Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail