Torna

Actes de cloenda del curs 2016-2017

27/07/2017

Els passats 3 i 6 de juliol van tenir lloc a l’Espai Josep Bota els actes de cloenda del curs 2016-2017 adreçats a les direccions dels centres educatius de la ciutat. En el marc de les dues jornades es va fer un homenatge als directors i directores que es jubilen aquest curs 2016-2017 i als que s’incorporen al càrrec el proper curs 2017-2018.

3 de juliol: acte de cloenda adreçat a les direccions dels centres que ofereixen estudis potsobligatoris

La primera de les dues jornades de cloenda, el dia 3 de juliol, va estar adreçada a les direccions dels instituts de formació professional, centres educació d’adults, centres d’ensenyaments artístics, EOI i direccions dels serveis centrals del Consorci d’Educació.

La jornada va estar presidida per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i vicepresidenta del Consorci d’Educació de Barcelona, Laia Ortiz, i Melcior Arcarons, director general de de Formació Professional Inicial i d’Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament. Hi van assistir també la gerent del Consorci d’Educació, Mercè Massa, i el comissionat d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Àngel Essomba. Durant l’acte va tenir lloc la conferència "Com trobar solucions innovadores als nostres reptes", a càrrec de Judit Llavina, de la Fundació Empieza Por Educar (ExE).

L'acte va finalitzar amb els parlaments de Melcior Arcarons i Laia Ortiz. En la seva intervenció, Melcior Arcarons va fer un breu balanç del curs 2016-2017, del qual en va destacar la consolidació de l’educació per competències, enfocada a la preparació de l'alumnat per a la vida en tots els àmbits. Va posar en valor la millora dels resultats del darrer informe PISA, que a Catalunya estan per sobre de les mitjanes espanyola i l'europea,  i la reducció de l’abandonament prematur.  I va destacar els resultats de l'enquesta de població activa, que indiquen un increment de població ocupada amb cicles de grau superior i el creixement de la vinculació entre la formació professional i les empreses que està facilitant a l'alumnat la transició de l’educació al món laboral.

Per la seva banda, Laia Ortiz, va posar en valor els estudis postobligatoris i l’educació a la llarg de la vida, i de les possibilitats que ofereixen a la ciutat de Barcelona. Va  recordar l’aposta clara del Consistori per a la reducció de les desigualtats educatives o  per l’ampliació de les oportunitats per a tothom, independentment del barri i de les circumstàncies, en un context en què el mateix mercat laboral està excloent a determinats col·lectius.


Enllaços

Resum de la jornada del dia 3 de juliol

Jornada de dia 3 de juliol (versió completa)

 

6 de juliol: acte de cloenda adreçat a les direccions dels centres que ofereixen estudis obligatoris i 0-3

L’acte de cloenda del curs 2016-2017 del 6 de juliol va estar adreçat a les direccions dels centres educatius de l’etapa obligatòria i 0-3 del Consorci d’Educació i dels serveis educatius i serveis centrals del Consorci d’Educació. Va estar presidit per la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i vicepresidenta del Consorci d’Educació de Barcelona, Laia Ortiz. En el marc de l’acte es va oferir la conferència “Lideratge en una societat hiperconnectada” d’Antoni Gutiérrez-Rubí, l’assessor de comunicació.

Laia Ortiz i Meritxell Ruiz van agraïr la dedicació i lideratge de les direccions dels centres en els processos d’innovació i transformació que s’estan impulsant a la ciutat. La vicepresidenta del Consorci va fer referència a l’informe d’oportunitats educatives presentat recentment per l’Ajuntament per recordar les desigualtats educatives que encara hi ha a la ciutat per territoris. Va assenyalar la importància que té la formació per avançar i per anar més enllà de les condicions socioeconòmiques de les famílies de l’alumnat. També va recordar la suma d’esforços que representa el pla estratègic que s’està començant a treballar i els plans de barris que estan acompanyant el desenvolupament educatiu a tots els territoris de la ciutat

La consellera, per la seva banda, va fer fet referència als factors que estan fent possible, en el context actual, els canvis i processos de transformació que s’estant produïnt als centres: l’ADN de renovació pedagògica de Catalunya, la capacitat dels propis docents de veure que la tasca educativa ha de canviar, el marc normatiu que fa possible els processos d’innovació i millora.... Va remarcar que el lideratge, el suport i l’acompanyament de les direccions dels centres són claus en aquests processos: “Només amb un equip cohesionat es possible tirar endavant els projectes…”.

 

Enllaços

Resum de la jornada del dia 6 de juliol

Jornada del dia 6 de juliol (versió completa)