!més
info

Noticies

Torna

Es presenta l’oferta inicial dels ensenyaments obligatoris per al curs 2017-2018

16/02/2017

De cara al curs 2017-2018 a la ciutat es posen en funcionament cinc noves escoles i un nou institut de secundària i s’aposta per l’educació integral 3-16 anys, amb la creació de tres instituts escola. Aquestes són algunes de les novetats més destacades de l’oferta inicial del proper curs que s'ha presentat aquest matí en una roda de premsa i que ha estat planificada en base als principis fonamentals de proximitat, qualitat i equitat.

La gerent del Consorci d’Educació, Mercè Massa, ha presentat en una roda de premsa aquest matí l’oferta inicial dels ensenyaments obligatoris per al curs 2017-2018 acompanyada de la presidenta del Consorci i secretària general del Departament d’Ensenyament , Maria Jesús Mier, i de la vicepresidenta del Consorci i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz.

Maria Jesús Mier ha destacat l’increment de plantilla de cara al curs vinent que permetrà donar una millor resposta a l’atenció a l’alumnat, per a la nova escolarització a primària i ESO, per millorar l’atenció a l’escola inclusiva i pels centres amb major complexitat. “Aquest increment permetrà afrontar la disminució d’una hora lectiva del professorat i millorar les substitucions”. La vicepresidenta del Consorci d’Educació també ha remarcat que “es destinaran més recursos per a la formació del professorat en diferents àmbits, com el lideratge pedagògic, el currículum competencial o l’escola inclusiva.”

Per la seva banda, Laia Ortiz, ha posat èmfasi en els principis fonamentals de l’equitat, la qualitat i la proximitat que han estat els motors per programar l’oferta escolar a la ciutat.:“No encertaríem el diagnòstic si no tinguéssim les tres en compte. L’objectiu és respondre a les demandes de les famílies, que cada cop més fan una aposta pels centres públics, i avançar en un sistema equitatiu i de qualitat, capaç d’atendre la diversitat de tots i cadascun dels alumnes, i de compensar, mitjançant l’educació, les desigualtats.”

La gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa, ha anunciat la creació de noves escoles i l’aposta pels instituts escola, amb tres de nous, amb l’objectiu de facilitar el trànsit entre primària i secundària. La proposa ha estat contrastada en 40 reunions de planificació amb els districtes municipals, fins que va ser aprovada pel Consell de Direcció el passat 26 de gener.

 

Cinc noves escoles i un nou institut per al proper curs

Entre les novetats del proper curs a la ciutat,  destaca la creació de cinc noves escoles: l'Escola Gràcia (a Gràcia); les escoles Eixample II i Cartagena a l’Eixample); l'Escola Anglesola a Les Corts), fent transició amb l’Escola Ausiàs March que el curs vinent no oferirà P3; i l’Escola Flor de Maig a Sant Martí, provinent dels dos grups addicionals de P3 de l’Escola Llacuna del Poblenou. Els centres educatius de Gràcia, Esquerra de l’Eixample i Sant Martí iniciaran el curs en mòduls, mentre que l’Escola Anglesola ho farà a les instal·lacions de la biblioteca Can Rosés.

En el cas d’educació secundària, està previst que iniciï el proper curs el nou Institut Martí Pous al districte de Sant Andreu, que iniciarà la seva activitat als mòduls provisionals de l’Escola Can Fabra, fins que finalitzin les obres del nou edifici.

Igualment, es preveu que els centres puguin tenir una ràtio reduïda de 22 alumnes en el cas de primària i de 27 alumnes en el cas de secundària en funció de la seva complexitat. La ràtio normativa als cursos de primària és de 25 alumnes per grup i en el cas de l’ESO, és de 30 alumnes, exceptuant els casos de centres d’alta complexitat on aquest nombre es veu reduït.

 

 Més oferta inicial a P3 per minimitzar els grups addicionals

L’oferta educativa de les etapes d’educació infantil i primària s’ha programat per tal de minimitzar els grups addicionals a P3 i avançar cap a un model en què cada zona d’escolarització pugui donar resposta a les necessitats de la seva població.

Els nous centres públics d’educació infantil i primària, doncs, permetran que la programació inicial en la preinscripció sigui superior a la preinscripció final del curs anterior en aquells districtes de major necessitat. L’oferta inicial de places als centres públics de P3 és superior a l’oferta final de grups del curs passat.

Així, a nivell d'oferta, les noves escoles Eixample 2, Anglesola, Gràcia i Flor de Maig obriran portes amb dues línies cadascuna. L’Escola Cartagena, en tindrà tres i l’Escola Entença oferirà dos grups, un menys que el curs passat. I al districte de Sant Martí, l'Escola Antoni Brusi acollirà un grup addicional.

Més oferta a l'ESO i tres nous instituts escola

A educació secundària augmentarà l’oferta de primer d’ESO per continuar avançant en la millora del pas entre escoles i instituts públics. S’ha planificat un increment de grups d’ESO respecte a l’oferta del curs anterior. Al districte de Sant Andreu iniciarà la seva activitat l’Institut Martí Pous, amb 2 grups de 1r d’ESO.

Una de les línies d’actuació destacades que s’inicia aquest curs és la creació de tres nous instituts escola a la ciutat. El nou projecte d’Institut Escola Trinitat Nova a Nou Barris, aportant dues línies per curs a primària i ESO, per la transformació de l’Escola Sant Josep Oriol (escola cíclica) l’Escola Sant Jordi i l’Institut Roger de Flor. L’Institut Escola Antaviana a Nou Barris, de dues línies. I l’Institut Escola El Til·ler a Sant Andreu, aquest últim com a continuïtat de l’Escola Bernat Boil.

Pel que fa a l'increment d'oferta, els instituts Josep Serrat i Bonastre, Príncep de Girona i l’Institut Milà i Fontanals oferiran una tercera línia estructural de primer d’ESO. També estan previstos un total de 6 grups addicionals als instituts Poeta Maragall a l’Eixample, Joan Boscà a Les Corts, i Juan Manuel Zafra, Icària, Maria Espinalt i Joan d’Àustria a Sant Martí.

 

Presentació de la roda de premsa (enllaç)

 

 

Facebook Twitter Google Linkedin Pinterest Mail